top of page

Breadboardul(placa de prototipare }

Updated: Jan 17, 2020

Ce este un breadboard?


Breadboardul(numit si placa de prototipare/placa cu gaurele) este unul dintre cele mai importante componente din electronica,fiind folosit pentru fixarea componentelor pe un suport stabil(fara PCB) si testarea circuitelor electrice fara lipire.


Va intrebati de unde vine denumirea de breadboard(placa de paine) din engleza?Ei bine,primele placi de prototipare au fost de fapt niste suporturi de taiat painea(breadboard),pe care au fost fixate componentele circuitului:



Alcatuirea si structura unui breadboard


Cunoasterea alcatuirii si structurii unui breadboard este foarte utila pentru orice proiect,mai ales in cele in care trebuie sa facem montaje cu multe componente si fire. In primul rand trebuie sa stim ca un breadboard este impartit in 4 parti:pe laterale se afla cate 2 sine de alimentare,iar in restul este divizat in 2 jumatati de un sant aflat pe mijlocul breadboardului:


In primul rand,gaurile aflate pe aceeasi coloana de pe o parte si de alta a santului central sunt conectate intre ele. In schimb,gaurile de pe coloane diferite(chiar si invecinate) nu au nicio legatura intre ele.

Toate gaurile de pe o sina de putere sunt legate intre ele. Pe fiecare parte se gasesc 2 sine de alimentare:o sina rosie(pentru putere,+) si o sina albastra(pentru impamantare,-).

Atentie!Nu conectati niciodata o sina albastra cu una rosie!Riscati scurtcircuitarea componentelor cu care lucrati!


Conexiunile intre gaurele sunt determinate de alcatuirea interna a unui breadboard:



Observam ca gaurelele de pe breadboard sunt conectate intre ele datorita benzilor metalice conductoare din interior.


Alimentarea breadboardului


Circuitul montat pe breadboard poate fi alimentat de pe sinele de putere in doua moduri principale:

-direct de la Arduino:folosind fire de conexiune,sina rosie se conecteaza cu pinul5V(sau 3.3V,depinde de proiect),iar sina albastra cu pinul GND.


-cu alimentator extern:alimentatorul extern este o placa care se ataseaza deasupra breadboardului,putand fi alimentat de la o sursa externa(baterie 9V,adaptor AC-DC,USB etc.).Acesta este alimentatorul care il folosesc eu:


De asemenea,pentru circuitele mici(cum ar fi conectarea unui LED la Arduino) exista si mini breadboarduri,ca acesta:




452 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page