O caracteristica esentiala a placii Arduino este modularitatea,capacitatea de a comunica cu piese de hardware "straine" (senzori,module etc.),acestea adaugand noi si diverse functionalitati placii de baza (microcontrollerului). Cheia acestei modularitati este comunicarea intre Arduino si alte piese de hardware,inclusiv de la alti producatori. Comunicarea intre electronice presupune transmiterea de date (sub forma de biti) intr-una sau mai multe directii. O comunicare eficienta intre piese asigura viteza si functionarea lina a oricarui proiect.
Pentru ca Arduino (si nu numai) sa comunice eficient cu orice piese (chiar si cele cu o provenienta necunoscuta),marele companii de tehnologie si IT au dezvoltat protocoale (limbaje) de comunicare universale intre piese. Cunoasterea acestora este utila pentru aplicatiile in care sunt folosite module "exotice" sau componente recuperate din alte dispozitive (nu sunt proiectate pentru Arduino). In urmatoarele articole vom analiza principalele protocoale de comunicare din prezent.
Exista doua tipuri de mijloace de comunicare folosite de Arduino si alte dispozitive,dupa calea de transmisie:
-comunicare prin fir: cea mai raspandita modalitate de comunicare,acestea pot fi la randul lor clasificate dupa modalitatea de transmitere a datelor:
-comunicare paralela: bitii de date sunt transmisi in acelasi timp pe cai diferite (bus). Desi aceasta comunicare este cea mai rapida (viteze de pana la 16 ori mai mari),necesita multe conexiuni,prin urmare nu este folosita cu Arduino;
-comunicare seriala: bitii de date sunt transmisi pe rand. In ciuda vitezelor mai mici,protocoalele seriale necesita mult mai putine conexiuni. Cele mai frecvente protocoale de comunicare seriala folosite cu Arduino sunt UART,SPI si I2C;
-comunicare fara fir (wireless): comunicarea se face pe calea aerului,prin intermediul undelor radio (wi-fi),microunde,infrarosu,laser etc.
In articolul urmator vom incepe sa analizam principalele protocoale de comunicare prin fir folosite in Arduino.
Am revenit dupa o pauza,din cauza pandemiei si sarbatorilor.